‘Uhh, ik kan je niet helpen, hoor. Ik weet niks van zwanen!’

Het onfortuinlijke slachtoffer na zijn redding (foto: Dierenambulance Amsterdam).

15-03-2017 | Sandra Oosterberg – Dit keer kregen wij een melding waar enige haast bij geboden was. Een zwaan die vlak naast het spoor zou zitten op de Cruqiuskade. En dat zou voor ongemakkelijke en zelfs gevaarlijke situaties kunnen zorgen in het drukke treinverkeer. Wegens uitval van mijn bijrijder reed ik alleen die dag. Dat zou dus een mooie uitdaging worden en die ga ik natuurlijk niet uit de weg…

Op het moment dat ik op de betreffende locatie aankwam, zag ik de zwaan meteen zitten. Er was echter één probleem. Er zat een groot hek tussen het dier en mijn persoon. Logisch natuurlijk, want je mag natuurlijk niet zomaar een spoor op terwijl de treinen op ieder moment voorbij kunnen razen. De zwaan moest er zo snel mogelijk weg, was mijn conclusie. Als ik niets zou doen, zou het dier op een willekeurig moment op deze ongelukkige plek aan de wandel gaan en zeker onder een trein komen. Dus besloot ik de situatie nauwkeurig in te schatten.

Zes meter hoger

Er deed zich meteen al een probleem voor. Want hoe kwam ik op dat spoor? Het hek lag zes meter hoger dan de straat. En ik zag mijzelf niet twee keer het hek op- en afklimmen om vervolgens met de zwaan onder mijn arm weer veilig beneden te komen. En dus nam ik contact op met onze meldkamer. De collega van de meldkamer belde in eerste instantie de meldkamer van de Nederlandse Spoorwegen en die verbond het gesprek door met de politie. En die besloot vervolgens een kijkje te komen nemen. Het duurde niet lang totdat er een medewerker van de Nederlandse Spoorwegen aan kwam lopen om met een sleutel het hek te openen. Ik deed een geel hesje aan en we liepen naar het spoor waar de zwaan onze komst in ogenschouw nam. Een van de twee agenten opperde tegen me: ‘Ben je alleen? Uhh, ik kan je niet helpen, hoor. Ik weet niks van zwanen!’ Dat hoefde wat mij betreft ook niet. ‘Geeft niet, ik heb je hulp niet nodig,’ gaf ik hem als antwoord. Over de wijze waarop ik dat van plan was, bleek de man schijnbaar nog niet gerustgesteld. Want hij antwoordde aarzelend: ‘Maar, maar… wat ga je meenemen, dan?’ Vervolgens liet ik mij twee handen aan hem zien. ‘Nou, deze twee,’ gaf ik aan. De klus kon wat mij betreft geklaard worden. En wel nu meteen.

Ongeveer dertig seconden

De man met de sleutel vroeg hoeveel tijd ik nodig dacht te hebben om de zwaan daar weg te krijgen. Ik zei dat dit ongeveer dertig seconden zou zijn. De man liet het treinverkeer op dat gedeelte stilstaan, zodat ik veilig naar de zwaan toe kon lopen. Snel had ik het onfortuinlijke slachtoffer beet en nam ik hem mee onder mijn arm. De monden van de twee agenten vielen open en ze konden niets uitbrengen. Voor veel mensen kan een zwaan gevaarlijk zijn, maar voor ons natuurlijk niet. Wij weten hoe we de grote vogel moeten benaderen en hoe we hem moeten pakken zonder dat het dier in paniek raakt. Ik was door het hek heen toen ik de eerste trein alweer voorbij hoorde razen. De zwaan onderwierp ik in de ambulance aan een nader onderzoek en ik ontdekte dat hij niet wilde staan. Hij had gelukkig niets gebroken. Bij mij rees het idee dat alles wel eens zou kunnen komen door de stress van de verkeerde landing en de voorbij rijdende treinen. Hierdoor was hij helemaal van slag geraakt en durfde daardoor niet meer verder. Ik wikkelde het dier voorzichtig in een laken en besloot dat hij maar een paar daagjes ‘all inclusive care’ bij de Vogelopvang de Toevlucht moest krijgen, om bij te komen van zijn avontuur. Inmiddels gaat het prima met de zwaan en kort na het avontuur is hij alweer vrijgelaten. En nu maar hopen dat z’n de landingen voortaan wat beter uitkiest.

Sandra Oosterberg werkt bij de Dierenambulance Amsterdam. Vrijwilligers van deze stichting delen regelmatig hun ervaringen op Lezerzzz. Per jaar worden zij ongeveer 100.000 keer gebeld over een ziek of gewond dier waarvoor wel of niet uitgerukt moet worden. Wil je meer informatie over hoe je de Dierenambulance Amsterdam financieel kunt steunen, neem dan eens een kijkje op http://www.dierenambulance-amsterdam.nl/middelen/donatie/.