Ulverston zal altijd Stan Laurel’s hometown blijven

dsc_5420
In Ulverston is men Stan Laurel nog lang niet vergeten (foto: Lezerzzz).

29-03-2017 | Richard Helwig – Het Lake District kenmerkt zich door een ruig berggebied met uitgestrekte meren en wordt als een van de meest fascinerende landschappen van het Noordwesten van Engeland gezien. Het is gesitueerd in het graafschap Cumbria. Hier ligt Ulverston en stond vroeger vooral bekend om zijn ambachten en de markten die er werden gehouden. Doorgewinterde filmliefhebbers kennen Ulverston echter als de kleine geboorteplaats van Stan Laurel.

Deze wereldberoemd geworden komiek was de zoon van Arthur J. Jefferson, een theaterdirecteur, komiek en toneelschrijver. Stans moeder was Margaret Metcalf, de hoofdactrice van het Jefferson toneelgezelschap. Hij was een jaar of zes toen zijn grootmoeder hem terugbracht naar zijn ouders in North Shields, waar zijn vader de leiding had over het plaatselijke Theatre Royal. Naarmate Stan ouder werd, werd het duidelijk dat hij graag in zijn vaders voetsporen wilde treden. In 1947 keerde Stan Laurel terug naar zijn geboorteplaats waar hij samen met Oliver Hardy het publiek toezwaaide vanaf het balkon in Coronation Hall. Ze maakten samen ruim honderd tijdloze films. Oliver overleed in 1957, Stan in 1965. Echt rijk zijn ze nooit geworden.

Volgestouwd met spullen

Het Laurel en Hardy museum in Ulverston is een soort van bedevaartsoord, volgestouwd met spullen van de twee wereldberoemde sterren. Waar je urenlang doorheen kunt struinen. Anders is het niet te verwoorden. Bill Cubin richtte dit indrukwekkende museum op. Hij overleed in 1997. Zijn dochter Marion en kleinzoon Mark hebben alles daarna met het nodige enthousiasme en overgave voortgezet. Inmiddels is het Laurel en Hardy museum verhuisd naar een voormalige bioscoop. Maar dat is echter geen verbetering. Het is te massaal in een te grote ruimte neergezet. In het centrum van het stadje is een standbeeld van de twee komieken geplaatst. Het huis waar ‘kleine Stan’ in 1890 was geboren staat er nog steeds. Er lijkt niets te zijn veranderd. Oude arbeidershuisjes, door roet aangetaste stenen, kleine straatjes. Het heeft de tijd flink doorstaan.

Naar Manchester Airport

Het Lake District kun je bereiken met de veerboot (van IJmuiden naar Newcastle). Vanaf Newcastle is het nog geen twee uur rijden naar het Lake District. Met het vliegtuig kun je vliegen vanaf Amsterdam of Rotterdam naar Manchester Airport. Vanaf de luchthaven is het, gezien de grote afstanden, handig een huurauto te nemen. Hou je van lange, fascinerende treinreizen, pak dan de trein vanaf Londen. Opmerkelijk is dat het gebied van het ene op het andere moment kan veranderen in een onherbergzame vlakte.

Locatie: Brogden Street, Ulverston (Groot Brittannië)

Website: www.laurel-and-hardy.co.uk