Vietnam: Ho Chi Minh City of toch maar liever naar Hanoi?

Ook de verkeersregels zijn in beide steden hetzelfde… die zijn er niet! Het is letterlijk een kwestie van leven en dood. Alles gaat hier met een beetje geluk (foto: Daphne Lange).

25-01-2018 | Daphne Lange – Ik zei het al eerder, reizen maakt je rijker! Dit keer ging ik naar Vietnam, het land met twee grote en drukke steden. Ho Chi Minh City, voorheen Saigon, is de grootste stad en bevindt zich in het zuiden. Hanoi is de hoofdstad en ligt in het noorden. Maar welke stad heeft nu mijn meeste voorkeur? Tja, dat is even goed nadenken…

Beide steden zijn druk, maar totaal niet met elkaar te vergelijken. Ik zal proberen de verschillen te omschrijven, maar eigenlijk is dit niet te doen. Je moet het zelf zien, meemaken en ontdekken. Ho Chi Minh City telt ongeveer 8 miljoen inwoners, Hanoi telt er 6,5 miljoen. In allebei de steden wonen ontzettend veel mensen op een vierkante meter, wat best gezellig kan zijn, als je niet beter weet! Het is er in ieder geval levendig, de mensen gaan creatief om met hun ruimte en het is mooi om te zien dat ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen op de stoep voor hun huis. Ze verkopen handelswaar of maken de lekkerste gerechten klaar.

Een chaos van jawelste

Wat wel met elkaar te vergelijken is zijn de slecht onderhouden brommers, scooters, fietstaxi’s en auto’s. Er rijden er miljoenen, het krioelt er dus van. Iedereen heeft er een, in tegenstelling tot een rijbewijs. Volgens mij hebben ze daar nog nooit van gehoord. Ook de verkeersregels zijn in beide steden hetzelfde… die zijn er niet! Het is letterlijk een kwestie van leven en dood. Alles gaat hier met een beetje geluk. Waar we in Nederland hebben geleerd om eerst links, rechts en nog een keer links te kijken voor we de weg oversteken, heeft dat hier totaal geen zin. Elke lege plek wordt benut. Rijden kunnen ze in ieder geval wel. Het is een chaos van jewelste en een ware onderneming om veilig aan de overkant te komen.

In een botsauto op de kermis

De eerste paar keer is het een beetje onwennig en krijg je een soort van ‘try before you die’ gevoel, maar je moet gewoon brutaal zijn en vooral niet nadenken. Dat maakt het een stuk makkelijker en ja, je wilt toch zo snel mogelijk naar de overkant! Doe je dat niet dan kan het zomaar zijn dat je een uur later nog steeds op dezelfde plek staat. Het toeteren gaat dag en nacht door en waarom, geen idee, ze kunnen er toch niet door! Volgens mij kun je beter in een botsauto op de kermis zitten dan in een taxi. De straten in Ho Chi Minh zijn een stuk breder dan in Hanoi. Je kijkt je ogen uit. Ook wat ze allemaal op hun brommers en fietsen vervoeren, hilarische taferelen komen er voorbij. Een tip: Gewoon rustig door blijven ademen!

Op stap tot in de vroege uurtjes

Ho Chi Minh City is een metropool. Een stad met alle vrijheid. Wolkenkrabbers met kantoorgebouwen en winkelcentra schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zijn prachtige Franse koloniale gebouwen te vinden, waardoor je het gevoel hebt dat je in Parijs loopt. Nieuwe hotspots openen hun deuren en kun je eten bij hippe restaurants. In het backpackers district is het een gezellige drukte, iedereen zit hier op lage plastic stoeltjes te genieten van een koud biertje en lekkere Vietnamese gerechten, die klaar worden gemaakt in de open keukens. Daarna kun je nog op stap tot in de vroege uurtjes. Om de volgende ochtend, met een kater, je tijd te spenderen op een van de markten. Een bekende is de Ben Thanh markt, daar waar ze echt heel veel hebben, van gefrituurde sprinkhanen tot kleding. Ze proberen je van alles aan te smeren en duwen het zowat in je gezicht: ‘Madam, you want beautiful souvenirs, very cheap! I can make a good price!’ Heerlijk! Die charme van de markt. Heb je hier geen zin in, no worries, de bekendere winkelketens hebben zich in de stad gevestigd.

Ondergrondse gangenstelsel

Of breng een bezoek aan het War Remnants Museum. Dit museum is een onderdeel van de geschiedenis en gaat over de Vietnam oorlog. De beelden die je hier ziet zijn erg indrukwekkend en heftig. Heb je genoeg tijd, pik dan ook de De Cu Chi tunnels mee. Deze bevinden zich op anderhalf uur uur rijden vanuit de stad. Alhoewel het een erg toeristische attractie blijft, is het wel de moeite waard. Een groot deel van de Vietnamezen leefde in dit ondergrondse gangenstelsel tijdens de oorlog. Het is echt een ingenieus bouwwerk. Je kunt zelf de tunnel in. Maar als je claustrofobisch bent, zou ik het je niet aanraden want het is erg smal en benauwd. Je krijgt hierdoor nog meer respect voor de mensen die hier geleefd hebben. Tip: boek een privétour.

Hoan Kiem meer

Hanoi ademt meer sfeer uit, het is knusser voor mijn gevoel. Dat komt waarschijnlijk ook omdat de stad veel meer smallere straatjes heeft waardoor het minder chaotisch lijkt. Ik zeg: lijkt! En vol staat met oude koloniale gebouwen. Hoogbouw kennen ze hier nog niet. Omdat de stad een rijke historie heeft is er een breed aanbod aan musea. Hier vind je veel informatie over de geschiedenis van Hanoi en Vietnam. Midden in de stad ligt het Hoan Kiem meer. Met zijn bekende rode Huc brug. Als je hier rondwandelt, vergeet je alle drukte om je heen. Het is er mooi groen en er hangt een fijne, relaxte sfeer. Het is erg geliefd bij de bewoners, die hier fanatiek sporten, met vrienden hangen of de krant lezen. Om de hoek van het Hoan Kiem meer bevindt zich de Old Quarter. Het is hier erg sfeervol. Deze wijk zit vol met kleine straatjes. Elk straatje heeft zijn eigen ‘hang’ (ambacht). Denk aan schoenmakers, goudsmeden, kruideniers, mandenvlechters, kleermakers of poeliers. In deze straten worden alleen maar deze producten verkocht. Zo kan het zomaar zijn dat er 125 schoenenzaken naast elkaar zitten. Handig als je net op zoek bent naar een nieuw paar. Dan hoef je in ieder geval niet de hele stad door! En de prijs is echt absurd laag.

Bij de Bia Hoi barretjes

Als een echte food stad is het eten in Hanoi fantastisch. Overal waar je kijkt zitten mensen te eten, grote pannen staan op de stoep waar de locals omheen zitten. Of ze zijn eten aan het voorbereiden voor de lunch of het diner. In elke straat zitten simpele restaurantjes, hier kun je neerstrijken en genieten van vers gemaakte pho soep, spring rolls of fried rice. Maar er zijn ook andere gerechten te krijgen. Waag een gokje, is het niets dan bestel je wat anders, voor de prijs hoef je het niet te laten. Ga een biertje drinken bij de Bia Hoi barretjes. Hier komt iedereen samen, locals, toeristen en expats. Erg gezellig. Alle horeca sluit hier om twaalf uur zijn deuren, dat zijn de regels. Wel een voordeel, de volgende ochtend ben je fris en fruitig!

Water Puppet Theatre

Dagelijks kun je terecht bij het Water Puppet Theatre voor een voorstelling. Hier kun je genieten van een traditionele poppenshow in het water. De spelers staan achter een doek en laten zo de poppen tot leven komen onder begeleiding van Aziatische muziek. Ga naar het indrukwekkende Ho Chi Minh Mausoleum. De premier, president en communistische leider Ho Chi Minh ligt hier gebalsemd opgebaard. Het is hier altijd erg druk met zowel buitenlandse als Vietnamese toeristen. Ook het Military History Museum is een bezoekje waard. Op het plein staan wrakstukken van bommenwerpers, tanks en vliegtuigen die tijdens de oorlog zijn gebruikt. Maar Hanoi is ook een goede uitvalbasis om naar het naastgelegen Sapa of Halong Bay te gaan. Je kunt de trips voor deze activiteiten op veel plaatsen in de stad boeken.

Eigen normen en waarden

In een land wat tweeduizend kilometer lang is wonen veel cultureel verschillende bevolkingsgroepen met verschil in afkomst, taal, cultuur en religieuze kenmerken. Er zijn zo’n 54 etnische bevolkingsgroepen te onderscheiden. Ieder heeft zijn eigen normen en waarden, hun eigen achtergrond en verhalen. De inwoners van Ho Chi Minh zijn losser, je merkt dat ze vrijer zijn, laten meer over zich heen komen. Ze zijn geïnteresseerd in je, willen van alles weten. Ze genieten volop en lachen veel en vaker. De mensen in Hanoi leven anders door het communisme, ze zijn veel meer in zichzelf gekeerd, terughoudend. Contact met toeristen proberen ze te vermijden. Een enkeling is nieuwsgierig, maar je merkt dat ze het moeilijk vinden. Misschien durven of mogen ze het niet.

Voordeliger en sneller

Ho Chi Minh City en Hanoi hebben allebei een Nationale en Internationale luchthaven. Je kunt dus kiezen voor binnenlandse vluchten, wat soms heel fijn is omdat de reistijden met het openbaar vervoer behoorlijk lang kunnen zijn. Ook vanuit andere landen kun je aanvliegen op een van deze twee steden en hier je reis beginnen of eindigen. Ideaal! Wil je van Ho Chi Minh naar Hanoi met de trein (of andersom, dat mag van mij ook), dan ben je ongeveer 27 uur onderweg, de kosten vallen mee. Maar een vlucht is vaak niet veel duurder en je houdt meer tijd over in een van deze twee steden. Ook is het mogelijk om vanuit Thailand, Cambodja, Laos en China een bus te pakken naar Vietnam. Informeer even naar de reistijden en prijzen, vaak is het voordeliger en sneller om met het vliegtuig te gaan. Met de bus kun je wel optimaal genieten van de prachtige natuur. Het heeft dus allebei zijn voordelen. Het is meer wat betreft de beschikbare tijd wat het beste in je schema past.

Even rustig ergens gaan zitten

En welke stad heeft nu de voorkeur? Allebei de steden zijn druk en hectisch. Er is altijd leven in de brouwerij, er gebeurt elke minuut wel iets. Het is er nooit stil. Ook ‘s nachts niet. Persoonlijk ben ik daar gek op, voel me er meteen thuis. Dus ja, ik vermaak me er wel. Sommige mensen worden er vast binnen een paar minuten hoorndol, maar een geruststelling, je kunt snel doorreizen naar hele fijne, rustige en mooie plaatsjes. In beide steden is het erg leuk, omdat Hoi Chi Minh de eerste stad was in Vietnam die ik bezocht, heeft dat indruk gemaakt! Wat betreft de drukte dan! En het verkeer! Je moet na een paar uur even rustig ergens gaan zitten en het op je in laten werken. Het is een heksenketel! Hanoi heeft veel charme en het voelt veiliger. Er hangt een goede sfeer. Ook in deze stad is het druk en chaotisch maar er zijn ook genoeg rustige plekjes te vinden. En het eten, het is een groot openlucht restaurant! Heerlijk. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar Hanoi! Deze stad maakt me blij.

Daphne Lange kun je wakker maken om op reis te gaan. Ze is altijd in om nieuwe landen, plaatsen en culturen te ontdekken, de plaatselijke geur op te snuiven, het eten te proeven en te verdwalen om vervolgens op de meest bijzondere plekjes uit te komen. Dit doet ze zowel in Nederland als in het (verre) buitenland. Ze spaart vooral oneindig veel mooie momenten. Ben je nieuwsgierig? Daphne is regelmatig met haar artikelen te vinden op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.foodandflipflops.com waar ze haar avonturen graag met je deelt.