Wassen met water uit een lampetkan in je hotelkamer, het kon niet anders

Een hotelkamer zoals die er in sommige hotels rond 1920 uit moet hebben gezien. Je kunt hem bewonderen in Muzee Scheveningen (foto: Lezerzzz).

03-04-2018 | Van onze redactie – Of je voor een paar dagen er even tussenuit bent of een zakelijke trip maakt, in je hotelkamer zijn sfeer, gemak en luxe heel vanzelfsprekend. Kom je tegenwoordig overal een ruime badkamer met een thermostaatkraan, een ultramoderne televisie tegenover je bed en zelfs draadloos internet tegen; vroeger was dat wel beduidend anders.

Het interieur van hotelkamers is in de loop van de tijd steeds meer veranderd en heeft een moderne uitstraling gekregen. Het licht aandoen met een knopje aan de muur of zelfs met een afstandsbediening, kon echt niet. In het jaar 1910 werd de hotelkamer verlicht met een petroleumlamp. En rond 1907 deed de telefoon zijn intrede, waarbij je pas via de telefoniste in gesprek met iemand kon komen. Dat veranderde later toen de telefoon een kiesschijf kreeg, waardoor die telefoniste niet meer nodig was. Vanaf 1927 kon men ook genieten van radio op de kamer. Kijken we bijvoorbeeld naar het jaar 1940, dan is de opkomst van houten meubelen in de hotelkamer een opvallend feit. Het bed, de nachtkastjes, een tafeltje en stoelen zie je in dezelfde uitvoering terug. Hoogpolig tapijt? Welnee, het waren houten vloeren.

Een schaal met fruit

In Muzee Scheveningen kun je een hotelkamer bewonderen zoals die er rond 1920 uit moet hebben gezien. In deze kamer werd nog niet over stromend water beschikt. Men waste zich met het water uit een lampetkan en gooide het vuile water weg in een emmer die onder de wastafel stond. Het kon niet anders. Verder was de kamer van alle gemakken voorzien, zoals een telefoon en distributieradio. Voor de koffers was een opklapbaar rek met singelband aanwezig. In de betere hotels, zoals het Kurhaus in Scheveningen, was het gebruikelijk dat genoten kon worden van een schaal met fruit. Ontdek in deze kamer het op elkaar afgestemde motief van gordijnen, stoelbekleding en behangselpapier. Dat het Kurhaus overigens altijd al een hotel met luxe is geweest, blijkt wel uit de beroemdheden die er in het verleden hebben gelogeerd, zoals prinses Wilhelmina en koningin-regentes Emma, Winston Churchill, Michail Gorbatsjov, Audrey Hepburn en Bon Jovi.

Zee en de visserij

Je vindt Muzee Scheveningen aan de Neptunusstraat 90-92 in Den Haag, telefoon 070-3500830. Kijk op de website www.muzeescheveningen.nl voor meer informatie. Dit cultuur- en natuurhistorisch museum brengt de geschiedenis, cultuur en het dagelijks leven van Scheveningen in beeld, vooral in relatie tot de zee en de visserij. Ook de geschiedenis van de bad- en strandcultuur sinds het begin van de negentiende eeuw wordt getoond. Er zijn genoeg enthousiaste vrijwilligers in het museum die je over van alles en nog wat weten te vertellen. Hier kun je een leuke en leerzame dag beleven.