Whisky uit Schotland: van gerst tot vloeibaar goud

Een exclusief kijkje in een van de opslagschuren van Glen Moray. Whisky wordt de drank genoemd die beter wordt terwijl hij slaapt (foto: Lezerzzz).

19-01-2017 | Richard Helwig – Schotland staat op de eerste plaats als het gaat om het produceren van whisky; dit land telt meer distilleerderijen dan de rest van de wereld bij elkaar. Wij reisden af naar Glen Moray in het dorp Elgin om te zien hoe dit vloeibare goud nu eigenlijk wordt gemaakt. Ook voor niet drinkers interessant!

Speyside, een prachtig, uitgestrekt gebied in Moray waar de helft van de single malt whisky van Schotland wordt gemaakt. Hier zijn genoeg distilleerderijen gevestigd die je op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Zo kun je de Malt Whisky Trail volgen. Deze route leg je met de auto af. Trek er gerust meerdere dagen voor uit. We richten ons specifiek op de single malt whisky die afkomstig is uit één bekende distilleerderij. Deze whisky is wat ‘ruiger’ van smaak dan andere whisky’s en wordt gedestilleerd in koperen potketels. In onder andere de dorpen Elgin, Buckie, Rothes en Dufftown zijn tientallen distilleerderijen te vinden waar deze whisky de boventoon voert. Glenfiddich, The Glenlivet, Glen Moray en The Macallan behoren tot de bekendste merken.

Twee miljoen liter

Ten westen van Elgin, aan de oever van de Lossie, ligt Glen Moray. De single malt whisky van dit merk wordt hier sinds 1897 gedestilleerd. Per jaar wordt twee miljoen liter whisky geproduceerd, die onder andere in de blended whisky’s van Bailie Nicol Jarvie en Highland Queen wordt gebruikt. De single malt whisky’s zijn de Classic, de 12 years old en de 16 years old. Daarnaast zijn er diverse speciale producten van nog hogere ouderdom.

Water, gerst en gist

Het distilleerproces is de afgelopen tweehonderd jaar nauwelijks veranderd. Wie denkt dat er voor het maken van whisky veel ingrediënten nodig zijn, heeft het mis. Er zijn er slechts drie vereist: water, gerst en gist. De stappen in het productieproces zijn mouten, beslaan, gisting, distillatie, rijping en koelfiltratie. De laatste stap, het bottelen, zorgt ervoor dat de consument uiteindelijk van een goed glas whisky kan genieten.

Rookgeur

Simpel uitgelegd begint het productieproces met het bevochtigen van de gerst, waardoor die zal ontkiemen tot mout. De moutkorrels worden daarna boven een open vuur of met hete lucht gedroogd. De uiteindelijke smaak van de whisky wordt sterk door dit proces bepaald, omdat de rookgeur diep doordringt in de korrels. Zo kan de voor het vuur gebruikte brandstof al dan niet turf bevatten. In de volgende stap worden de gedroogde korrels fijngemalen en wordt er water aan toegevoegd.

Verdampte alcohol

Na verloop van tijd zet het zetmeel zich om in suikers. Daarna begint het gisten, waardoor in het moutbeslag alcohol ontstaat. De vloeistof die het resultaat is, de wash, bevat een alcoholpercentage dat niet veel hoger is dan in bier. In een koperen potketel, de wash still, wordt de wash verhit tot boven het kookpunt van de alcohol. De verdampte alcohol wordt gekoeld en opgevangen. Deze vloeistof, de low wines, heeft een alcoholpercentage van zo’n 25 procent. Het distilleren wordt herhaald in een kleinere koperen ketel, de spirit still. De nu ontstane whisky wordt in eikenhouten vaten opgeslagen om langdurig te kunnen rijpen.

Dertig jaar

Wist je dat een goede whisky wel dertig jaar opgeslagen kan worden voordat hij gebotteld wordt en in de winkel komt te staan? De Glen Moray Distillery is gevestigd aan de Bruceland Road in Elgin (www.glenmoray.com). Dit artikel kwam mede tot stand met vriendelijke medewerking van het Whisky Informatie Centrum Nederland (www.whiskyinformatiecentrum.nl).