Yara Beeks: ‘Mijn grote droom is om een keer in het Ziggo Dome op te treden of een eigen theatershow te hebben’

‘Ik vind alle stijlen leuk om te zingen, maar mijn voorkeur ligt toch wel bij country. Mijn repertoire bestaat uit dat soort moderne nummers, van zowel bekende als onbekende artiesten,’ aldus Yara Beeks (eigen foto Yara Beeks).

Laatste update 28-11-2018 – Ze is niet afkomstig uit een muzikale familie, al heeft haar moeder vroeger wel muziek gemaakt. ‘Ik wil graag bekender worden dan nu het geval is. En stop hier veel tijd en energie in. Buiten school ben ik eigenlijk alleen maar met muziek bezig,’ legt Yara Beeks uit. Richard Helwig ging met haar in gesprek over die ene, belangrijke passie.

Terug naar het jaar 2016. ‘Hallelujah’ is de eerste single die Yara Beeks uitbrengt. Waarom ze juist voor dit nummer koos? ‘Ik was op zoek naar een nummer voor een talentenjacht. Ik vond dit een mooi nummer en had besloten deze in het Nederlands te vertalen omdat ik nog geen goed Engels kon.’ Over het ontstaan van haar zangcarrière, zegt ze: ‘Op de basisschool waar ik zat, werd een schoolpleinfeest georganiseerd. Ik wilde op een liedje van “Kinderen voor Kinderen” gaan dansen, maar dat lukte niet goed. Toen had ik besloten om het maar te gaan zingen. In hetzelfde jaar deed ik mee met een talentenjacht en eindigde ik in de finale.’

‘Landelijke bekendheid is mooi, maar ik wil het op mijn eigen manier bereiken door veel op te treden en hard te werken’

Bijna nooit uitgeleerd

Ze deed veel mee aan dit soort talentenjachten, maar doet dat tegenwoordig bijna niet meer. ‘In het begin wilde ik hierdoor podiumervaring opdoen. Ik heb al veel geleerd, maar bij zingen raak je bijna nooit uitgeleerd. Bij een van die talentenjachten won ik een videoclip, die uiteindelijk van het liedje “Hallelujah” is gemaakt. Daar heb ik veel succes mee gehad.’ Toch zijn talentenjachten op televisie niet haar ‘ding’. En dat heeft alles te maken met de contracten die ze dan zou moeten tekenen. Yara: ‘Ik vind ze onaantrekkelijk omdat een jaar later iemand anders wint, en jij aan de kant wordt gezet. En je moet zingen, wat zij willen. Landelijke bekendheid is mooi, maar ik wil het op mijn eigen manier bereiken door veel op te treden en hard te werken. Jezelf blijven en plezier hebben is het belangrijkste! Ik ben regelmatig op regionale radiozenders geweest, maar nog niet op de landelijke. Ik stond bijvoorbeeld in de Gelderse top 100 op nummer 45.’ Ondanks dat er veel jong talent is in Nederland, weet ze zich duidelijk te onderscheiden: ‘Ik heb een ander genre, dan de meesten van mijn leeftijd. En bij alle nummers begeleid ik mijzelf op mijn eigen gitaar.’ Al is ze voor sommige optredens wel gespannen. ‘Het ligt eraan wat voor een soort optreden het is. Ik merk dat, hoe vaker ik optreed, hoe minder zenuwachtig ik ben. Ik vind alle stijlen leuk om te zingen, maar mijn voorkeur ligt toch wel bij country. Mijn repertoire bestaat uit dat soort moderne nummers, van zowel bekende als onbekende artiesten. Zingen doe ik het liefst in theaters. Mijn grote droom is om een keer in het Ziggo Dome op te treden of een eigen theatershow te hebben.’

Goede zangtechnieken

Om haar stem zo optimaal mogelijk te houden, geeft ze aan dat het belangrijk is dat er goede zangtechnieken worden gebruikt. Ze wordt begeleid door haar zangcoach Sandra Vriese en heeft gitaarles van Dayenne Wielhesen. Yara schreef het liedje ‘Only Love’ samen met singer-songwriter Mike Toole. Hem kwam ze tegen tijdens een vakantie op Mallorca. ‘Hij gaf daar een concert en we raakten in gesprek. Toen vroeg hij of ik samen met hem “Hallelujah” wilde zingen.’ Bestaat er een artiest van wie ze denkt, dat is mijn grote voorbeeld? Lang hoeft ze daar niet over na te denken: ‘Dat is Ilse de Lange. Zij beschikt over een mooie stem en zingt nummers die mij aanspreken. Bij een cd-presentatie heb ik haar al eens ontmoet. Ik schrijf de nummers van mijn liedjes nog niet zelf, maar wil dat in de toekomst zeker gaan doen. Momenteel beschik ik over een repertoire van een half uur.’ Met wie ze wel eens een duet zou willen opnemen? Dat is natuurlijk met Ilse de Lange en Garth Brooks. Haar plan is om volgend jaar een nieuwe single en videoclip op te nemen. Een tipje van de sluier wil ze daar wel over oplichten. De muziekkeuze wordt, ook kan het ook anders, in de countrystijl.

Op een onbewoond eiland

Wat haar ouders ervan vinden? ‘Ik word door hun heel erg gesteund. Ze gaan altijd met mij mee naar optredens in het land.’ Is haar zangcarrière makkelijk te combineren met school? ‘Niet altijd. Maar het gaat gelukkig goed.’ Stel, het zingen biedt geen mogelijkheden om haar beroep ervan te maken. Waar kiest ze dan voor? ‘Mij lijkt het leuk om iets in de media en design te gaan doen. Of iets in de fotografie.’ Tot slot het antwoord op de vraag wat ze aan drie dingen mee zou nemen, als ze voor een half jaar op een onbewoond eiland zou moeten verblijven: ‘Mijn gitaar, mijn ukelele en lekker eten!’

Bekijk de videoclip van het nummer ‘Only Love’ van Yara Beeks op deze pagina.